30 януари 2014

Супа от свинско месо

Ето рецептата за една типично зимна супа, поне аз я приготвям тогава. Смятам че е такава, защото първо се хапва гореща и сгрява, и второ - слага се зелев сок, а него го има през зимата. 


800-900гр свинско месо /плешка/
1 глава кромид лук
1 морков
шепа-две фиде
около 300-400мл зелев сок
чубрица, млян чер пипер, магданоз
1 яйце


Нарежете месото на малки парчета, залейте със студена вода и щом кипне, махнете пяната. Оставете да ври до готовност или приблизително час и половина. Малко преди това добавете нарязаните лук, морков и подправките /без магданоза/. Като омекнат сложете фидето. Налейте зелевия сок. Оставете да поври докато фидето омекне и опитайте за сол. Ако е по ваш вкус, не добавяйте. Същото важи и  за киселост - хубаво е да има леко рязък вкус тази супа. И ако смятате че не е достатъчно, сложете малко лимонтозу - на върха на нож. След няколко минути отместете от огъня. Поръсете с нарязан магданоз.
Застройте я с разбитото с няколко капки оцет яйце. Сервирайте гореща.


Също така става много вкусна ако използвате свински джолан. Прави се по същия начин, само че като се свари месото се обезкостява и нарязва на парчета - на село я правихме като заколим прасе :)


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

4 коментара:

  1. И аз супичките със свинско ги обичам през зимата, обаче със зелев сок не съм правила и тази идейка ме заинтригува. Пристигам на дегустация:))) Поздрави и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай мила, добре си дошла :) Прегръдки и приятен уикенд от мен!

      Изтриване
  2. Анонимен3/2/14 20:07

    Супата е много хубава. Сготвих я и много ни хареса. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че сте харесали супата, ако използвате месо от джолан ще останете още по-доволни!

      Благодаря ви и приятна вечер!
      Маги

      Изтриване